Tiny houses: de trend van nu

Samenvatting Artikel

Tiny house

Tiny houses, wat zijn het en wat zijn de voordelen hiervan?

Tiny houses, wat zijn dat eigenlijk? Een tiny house is eigenlijk een klein huis waar je milieuvriendelijker, duurzamer en op een goedkopere manier leeft. Je leeft hierbij enkel met spullen die je echt nodig hebt. Bij een tiny house draait het geheel om minimalisme en van oorsprong komt het concept uit Amerika. In Nederland beginnen tiny houses inmiddels steeds populairder te worden. Wij vertellen je alles over tiny houses in dit artikel. 

Een kleinere ecologische voetafdruk

Tiny houses zorgen voor een kleinere ecologische voetafdruk. Hoe dit precies zit? Doordat je maar weinig ruimte hebt, wordt je geprikkeld om bewuster te leven. Door minder spullen te hebben, zal je minder afval produceren. Ook kost een kleiner huis minder geld en heb je minder materialen nodig om deze te laten bouwen. Tevens is het verwarmen van een tiny house een stuk eenvoudiger en zal je hierdoor ook op grondkosten besparen.

Zelfvoorzienend

Tiny houses zijn grotendeels zelfvoorzienend. Ze kunnen hun eigen stroom opwekken en in sommige gevallen ook hun eigen drinkwater filteren. Deze huisjes worden ook wel ‘off-grid’ genoemd. Je hoeft de huisjes niet op een elektriciteitsnet, gasnet of waterleiding aan te sluiten. Wel moet je voldoende kennis hebben om dit zelf te kunnen plaatsen, maar je kunt het ook door een professional laten doen. Ook zonnepanelen op je tiny house plaatsen is mogelijk. Een tiny house wordt vaak van natuurlijke en/of gerecyclede materialen gemaakt. Ook worden er doorgaans wielen op de trailers gezet, zodat je ze makkelijker kunt verplaatsen. Ideaal, want zo ben je nog onafhankelijker. Je kunt ook een tiny house op palen laten bouwen, maar dan heb je wel toestemming nodig om op de grond te bouwen en moet je ook grond kopen. 

Voordelen tiny houses

Een tiny house brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo kiezen velen voor tiny houses om duurzamer te kunnen leven en geld te besparen. De eigenaren van tiny houses kunnen zelf hun energie opwekken en besparen daardoor op kosten voor een elektriciteitsnet, waterleiding of rioolaansluiting. Ook is een tiny house vele malen goedkoper dan een normale woning en kun je deze naar jouw wensen ontwerpen en bouwen. Mocht je een droomhuisje in gedachten hebben, dan kun je deze dus zelf creëren! Ook zal je je ecologische voetafdruk verkleinen en zul je bewuster gaan leven. 

Tiny houses in Nederland

Tiny houses winnen in Nederland steeds meer aan populariteit. Op steeds meer plekken zie je nu tiny houses en dat zal alleen maar meer worden. Wil je zelf een tiny house in Nederland laten bouwen? Dan dien je wel rekening te houden met het bestemmingsplan en het bouwbesluit van de grond. Sommige mensen staan op plekken waar ze niet permanent kunnen verblijven, waardoor ze na verloop van tijd weer een andere plek moeten vinden. Het is dan erg handig als je een tiny house met wielen hebt, zodat je kunt gaan naar waar jij maar wilt.

Ben jij ook net zo enthousiast over tiny houses als wij? 

Home page image 02
Très Jolie Wonen

Hét platform voor wooninspiratie

Recente blog artikelen

Het hergebruiken van houten schuttingen
Heb je een oude houten schutting? In dit artikel lees je alles over het hergebruiken van een oude schutting. Dit hout kun je namelijk gewoon nog gebruiken.
Hoe mix en match je een zwart vloerkleed?
Heb je een zwart vloerkleed? Dan wil je deze natuurlijk leuk mogelijk mixen in je interieur. In dit artikel lees je alles over hoe je een zwart vloerkleed mixt en matcht.

Explore