Verschillende soorten verlichting

Samenvatting Artikel

Verschillende soorten verlichting feature image 02

Welke verschillende soorten verlichting zijn er?

Verlichting nodig? Als je jouw woning of studeerkamer mooi wilt verlichten, brengt dit enige uitdagingen met zich mee. Hoe kun je er het beste voor zorgen dat jouw ruimte mooi belicht wordt? Goede verlichting draagt bij aan een optimaal wooncomfort. Welke soorten verlichting zijn er eigenlijk allemaal en hoe pas je deze toe? Wij vertellen het je in dit artikel.

Basisverlichting

Hebben we het over verlichting, dan starten we met de basisverlichting. Dit is verlichting die je in vrijwel iedere ruimte terug kunt vinden. Kom je een ruimte binnen, dan zet je automatisch het licht aan via de schakelaar op de wand. De lamp die dan aan zal gaan, is je basisverlichting. Deze verlichting geeft direct licht af. 

Accentverlichting

Accentverlichting is een andere soort verlichting dan basisverlichting. Met deze verlichting kun je een object, zoals een schilderij, op een mooie manier in het licht zetten of een deel van de ruimte uitlichten. Accentverlichting geeft gekaderd direct licht af. Onder accentverlichting worden ook wel sports verstaan. Tevens dienen ledstrips vaak als accentverlichting. Deze zijn smal qua afmeting en vrij flexibel, waardoor je ze kunt gebruiken om je boekenkast prachtig te verlichten. 

Functionele verlichting

Functionele verlichting is ook wel verlichting die een specifieke functie heeft. Zo maakt het een specifieke plek, zoals de werkplek, een stuk zichtbaarder. Functionele verlichting is ook wel directe en gerichte verlichting. Ook is het licht vaak witter en koeler, waardoor het werken in de ruimte aangenamer wordt. Je kunt functionele verlichting het beste met basisverlichting combineren. Zo zorg je ervoor dat de schaduw van functionele verlichting wordt opgeheven. Functionele verlichting maakt dat je goed ziet wat je doet, of je nu een boek leest aan tafel, in de keuken aan de slag bent of in de badkamer staat. 

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is de verlichting die je aanzet tijdens een romantische avond of een avond waar je met vrienden of familie samen naar een leuke film kijkt. Hierbij wordt echter niet gebruik gemaakt van direct licht, maar van een zacht indirect licht. Sfeerverlichting wordt gecreëerd door een opalen of matte lamp, een lampenkap en het dimmen van de lichten. Niet alleen heb je bij sfeerverlichting met zacht indirect licht te maken. Dit licht is ook warmer van kleur.

Decoratieve verlichting

Dan is er nog een andere soort verlichting en dat is decoratieve verlichting. Decoratieve verlichting is enkel decoratief en voegt op deze manier meer waarde toe aan jouw ruimte. Dit is een zachte indirecte verlichting, net als sfeerverlichting. Waar je hierbij precies aan kunt denken? Denk aan kerstverlichting, neon art letters of party lights. Decoratieve verlichting geeft een stuk minder verlichting dan basisverlichting. Ze accentueren geen objecten en werken niet functioneel. Je hangt het dus alleen voor de sier op.

Je weet nu precies welke verschillende soorten verlichting er precies zijn. Wil je jouw huis op een speciale manier uitlichten? Dan weet je nu precies welke soort verlichting je het beste kunt kopen. Wil je meer lezen over verlichting in je interieur? Bekijk dan ook eens onze andere artikelen.Home page image 02
Très Jolie Wonen

Hét platform voor wooninspiratie

Recente blog artikelen

Het hergebruiken van houten schuttingen
Heb je een oude houten schutting? In dit artikel lees je alles over het hergebruiken van een oude schutting. Dit hout kun je namelijk gewoon nog gebruiken.
Hoe mix en match je een zwart vloerkleed?
Heb je een zwart vloerkleed? Dan wil je deze natuurlijk leuk mogelijk mixen in je interieur. In dit artikel lees je alles over hoe je een zwart vloerkleed mixt en matcht.
Duurzame fietsenbergingen op maat 
Een fietsenberging op maat? In dit artikel lees je alles over een duurzame fietsenberging op maat. Laat je inspireren en kies voor duurzaam.

Explore